Zracak nade

:)

nemamimebre | 15 Oktobar, 2010 12:49

Odluke. Tesko je kada treba da prelomimo. Uvek biramo .Uvek imamo izbore. Neki nam donose lose. Neki dobro. Ali zasto donosimo izbore ako unapred znamo da ce to nekoga povrediti... Mozda zbog onih za koje znamo da ce ih to usreciti.. Ne znam. evo teksta koji sam pronalsa sasvim slucajno :

 Prema novoj studiji, bebe mogu razlikovati dobro i loše ponašanje i prema tome odabrati jedno od njih. Čak i prije nego počnu govoriti, djeca u starosti od 6 do 10 mjeseci imaju neke socijalne vještine i sposobna su odrediti ko je loš, a ko dobar.

 


Nova studija koju su uradili naučnici sa Yale Univerziteta pokazuje da su bebe sposobne razlikovati dobro od lošeg, čak i prije nego počnu pričati.

Veoma mala djeca, od 6 do 10 mjeseci, sposobna su odrediti da li je neko ponašanje dobro ili loše i prema tome izabrati.

Istraživanje je rađeno tako što su djeci prikazivane lutke u određenim situacijama. Jedan drveni lutak pokušavao bi se popeti na brdašce, a drugi lutak bi naišao i u prvom slučaju mu pomogao, a u sljedećem ne.

Tada su istraživači ponudili djeci jednu od dvije lutke i zapisivali koju su bebe izabrale. Prema njihovim analizama gotovo svaka beba je izabrala lutku koja pomaže umjesto one koja to nije radila, izvijestio je Reuters.

"Ovo je zaista nevjerovatno. Pokazuje nam da čak i zaista mala djeca imaju socijalne vještine koje nisu dobili 'specijalnim' učenjem. To im je jednostavno urođeno", rekla Kiley Hamlin, naučnica koja je vodila studiju. 

Komentari

Re: :)

mimche | 15/10/2010, 15:45

To je baš ohrabrujuće ! Lakše je verovati u ljude kada znaš da im je dobrota gotovo svima urođena !

Re: :)

nemamimebre | 15/10/2010, 16:18

heh u pravu si mimche !!:)))

Re: :)

uspavana | 15/10/2010, 17:08

Dobrota je svima urodjena. Samo je pitanja da li moze da dodje do izrazaja u ovom svetu zla i tuge.

Re: :)

nemamimebre | 15/10/2010, 19:00

pa da..ali isto tako agresivnost i zlo je u istoj meri urodjeno samo sto sve zavisi od okoline da li ce ga aktivirati...:)pozdravii

Re: :)

uspavana | 15/10/2010, 21:27

pa da. Sredina i porodica diktiraju kakvi cemo biti.

Re: :)

nemamimebre | 16/10/2010, 11:01

tako je..pozdravii :))

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb